Loading...
Start a new Travel Blog! Blogabond Home Maps People Photos My Stuff

Ward Bergmans


3 Blog Entries
1 Trip
12 Photos

Trips:

Sabbatical in China en omstreken

Shorthand link:

http://www.blogabond.com/wardbergmans
Chinees Nieuwjaar

Hong Kong, Hong Kong


Het is hier net nieuwjaar geweest, Chinees Nieuwjaar wel te verstaan. The year of the Ox. Leuk om dat te hebben meegemaakt.

Een paar dagen voor nieuwjaar zijn we met Richard zijn Hong Kongse collega's naar de Chinese New Year Fair geweest. Een evenement waarbij het letterijk zwart ziet van de Chinezen en ze standjes hebben die allemaal zooi verkopen. Het is er zo druk dat ze zelfs eenrichtingsverkeer hebben ingesteld. Iedereen moet de zelfde kant oplopen. En zelfs met eenrichtingsverkeer kun je je maar langzaam voortbewegen.

 • Zondag 25-01-2009: Chinees oudjaar

 • Een paar uur voor Chinees nieuwjaar zijn Richard en ik naar de "Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple" gegaan. Met Chinees nieuw jaar gaan veel Chinezen in de tempel bidden om te danken voor het geluk in het afgelopen jaar en bidden voor geluk in het nieuwe jaar. Hoe sneller in het nieuwe jaar je dit doet, hoe beter je gebeden verhoord worden.

  Toen we daar aankwamen zagen we dat we niet de enige waren die hier naartoe wilde. Er stond een kilometer lange zigzag van dranghekken en een enorme politiemacht om de mensenstroom in goede banen te Leiden. Er waren meerdere t.v. ploegen en fotografen aanwezig om dit alles vast te leggen.

  Als Chinezen een ding goed kunnen dan is het ervoor zorgen dat mensenmassa's goed doorstromen. Er stonden overal mensen in oranje truien die vertelde welke kant je op moest. Sterker nog, die je op een bepaalde manier dwongen om zo snel mogelijk door te lopen. Toen een oud vrouwtje op haar knieen zat te bidden voor een tempel werd ze door twee mannen in oranje trui opgetild, want dat was niet toegestaan. Je mocht ook niet te veel wierrook ef grote staven wierrook mee naar binnen nemen. De mensen in oranje pakken stonden ook constant wierrook te ruimen. Als het er een paar seconden stond werd het al weggehaald en in een vuur gegooid, zodat er weer ruimte was voor nieuw wierrook. They were prepared!

  Het was interessant om dit te hebben meegemaakt.

 • Maandag 26-01-2009: Chinees Nieuwjaar

 • Met nieuwjaar zijn Richard en ik naar de Hong Kong Chinese New Year Night Parade geweest.
  De mensen die meeliepen in de parade waren vol enthousiasme; ze schreeuwde "Happy New Year", zwaaide, jutte het publiek op om mee te klappen.
  In heel veel groepen liepen ook kleine kinderen mee. Dat was natuurlijk vaak schattig om te zien. Vooral als een groep uit alleen volwassen bestaat en er dan één klein meisje in een opvallende gele jurk mee danst en in het ritme de tamborijn bespeelt.
  Het aller belangrijkste in een Chinese New Year Parade ontbrak ook niet: Draken! Dat is wat je natuurlijk wilt zien met Chinees nieuw jaar. We kregen meerdere soorten draken te zien: De draken waar mensen in zaten en de lange draken lijven die op stokken door een lange stoet mensen wild en sierlijk werden voortbewogen. O.a. op zo'n manier dat de draak op het publiek af vliegt, of dat twee lange draken samen een dans uitvoeren en vlak langs elkaar cirkelen. Leuk om dat te hebben gezien!

 • Dinsdag 27-01-2009: Chinees vuurwerk

 • Om 20:00 uur begon het vuurwerk. Het was groots! Wat een hoeveelheid werd er de lucht in geknald. Op een gegeven moment kon je door de rook de verlichte hoge gebouwen op Hong Kong Island niet meer zien. Zelfs het hoogste gebouw van Hong Kong (de IFC tower) verdween achter een dikke zwarte rookwolk.
  Het vuurwerk knalde ook goed. De weerkaatsing van het geluid door het hoge gebouw achter ons draagde daar goed aan bij.
  Het vuurwerk duurde een hele dikke 20 minuten. Veel langer dan het vuurwerk voor het Westerse nieuwjaar. ...China moet natuurlijk even laten zien wat het belangrijkste is... ;-). En het eindigde zoals het hoort in een grand finale waarin echt ontziegelijk veel pijlen achter elkaar werden afgeschoten.
  Na de grand finale was er nog steeds spectacel, want de middelste vuurwerkboot stond in brand. Dit werd gelukkig snel geblust door de gereedstaande blusboot.

  In het hotel hoorde ik van de hoteleigenaar dat dit vuurwerk uit meer dan 28.000 pijlen bestond en bijna 1.000.000 US$ heeft gekost. Wow...

  Deze vuurwerkshow was groots, lang, duur. Maar ondanks dit alles moet ik zeggen dat ik het vuurwerk van het Westerse nieuwjaar indrukwekkender vond. Aangezien ze toen vuurwerk over de hele hoogte van alle hoeken van de IFC tower (de hoogste toren van Hong Kong als je de nog in aanbouw zijnde torens niet meerekend) afschoten, precies tot de andere hoek van de toren. Waardoor je het effect kreeg dat vuurwerk pijlen rond de IFC tower cirkelde. Dus wat mij betreft hebben die Chinezen met het Westerse nieuwjaar toch de meest indrukwekkende vuurwerkshow laten zien ;-).  permalink written by  Ward Bergmans on January 27, 2009 from Hong Kong, Hong Kong
  from the travel blog: Sabbatical in China en omstreken
  tagged China, HongKong and ChineesNieuwjaar

  Send a Compliment

  Al mijn bagage gejat :-(

  Hong Kong, Hong Kong


  Soms zit het mee, soms zit het tegen. Al mijn bagage is van mijn hotelkamer gestolen. Ik had alles in mijn backpack zitten en ze hebben mijn hele backpack meegenomen :-(. Dus op wat ik bij me droeg (paspoort etc.) na ben ik alles kwijt :-(.

  Ook mijn laptop, met iedereens e-mail adressen. Dus als je denkt "waarom mailt Ward niet?", dan weet je waardoor het komt...

  Het is irritant, maar met er over in zitten wordt het niet beter van.
  Dus ik ga al mijn spullen opnieuw proberen te regelen en dan weer lekker verder reizen!

  permalink written by  Ward Bergmans on December 24, 2008 from Hong Kong, Hong Kong
  from the travel blog: Sabbatical in China en omstreken
  tagged China and HongKong

  Send a Compliment

  Mijn sabbatical is begonnen

  Hong Kong, Hong Kong


  Drie weken geleden had ik besloten a.s.a.p. naar China te gaan en zo lang te bijven als ik maar zin heb. En nu sta ik in Hong Kong!

  Het plan om Richard in Hong Kong op te zoeken en daar een lange vakantie van te maken waarvan ik een deel met Richard op pad ga had ik al langer. Toen ik drie weken geleden dit plan ging uitwerken bleek dat het het best was als ik zo snel mogelijk al naar China gng. En toen datzelfde weekend iemand mijn woning voor 3 maanden wilde huren, werd het plan om minimaal 3 maanden te gaan backpacken. Tsja, en nu is het plan dus om er een sabbatical van te maken en pas terug te komen wanneer ik zin heb :-). Tijdens mijn vorige sabbatical had ik het na ongeveer 6 maanden wel gezien. Ik kom er vanzelf achter hoe lang het deze keer gaat zijn...

  Het was de afgelopen dagen wel ff flink stressen. Er ging van alles fout terwijl ik nog maar weinig tijd had. Door overbelasting van de Rabobank systemen (en een architectuur / ontwerp fout daarin, kan ik niet nalaten om te vermelden als ICT-er zijnde), zijn mijn credit card en InterHelp aanvraag nooit in het centrale Rabobank systeem terecht gekomen. Iedere dag heb ik de Rabobank gebeld en kreeg ik te horen dat ik ze vandaag of morgen in de bus zou krijgen. Totdat ik hoogst persoonlijk naar de Rabobank ben gegaan, toen keken ze echt wat de status was: nooit in het centrale systeem terecht gekomen...
  Ze konden dit niet meer recht zetten voordat ik vertrok. Gelukkig kunnen ze als noodoplossing mijn creditcard en rabocard nog naar Richard sturen.
  Het verhaal van wat er allemaal mis ging is nog veel langer, maar dat zal ik je verder besparen. Wel wil ik iedereen bedanken die me de afgelopen dagen geholpen heeft om alles op tijd af te krijgen. Met name:
  - Walter, voor het fixen van mijn laptop
  - Pier, voor het meehelpen sjouwen van de spullen die weg moesten vanwegen de onderhuur
  - Yuca, omdat ik bij haar de dingen die niet in mijn auto pastte mocht opslaan, wat me een extra keer naar Raamsdonksveer rijden bespaarde.
  - Stef, Lidia en mijn ouders voor de hele waslijst aan dingen die ze voor me gedaan hebben.

  Hong Kong
  Dan nu ff over Hong Kong:


  Ze zijn hier niet ingesteld op lange mensen. De deuren van de metro zijn te laag en mijn bed is te kort.

  Er zitten hier tig bedrijven in een gebouw. Dat heb je in Nederland natuurlijk ook, maar hier is het anders. Er zitten hier zoveel bedrijven in een gebouw dat ze bij de straatkant niet eens vermelden wat er in zit. ...je moet gewoon weten dat het er zit en waar in zo'n inmens groot gebouw het zit.

  Bij mijn noodle soup (met super lange noodles) kreeg ik alleen stokjes en een lepel. De eerste wutong die ik uit mijn soep wilde vissen glipte direct tussen mijn stokjes vandaan. Bij poging twee heb ik mijn stokje in de wutong gestoken, misschien niet volgens de regels van het met stokjes eten, maar het werkt wel (same, same als vork, but different ;-)). Bij de volgende wutong lukte het me om hem tussen de stokjes vast te pakken. Dus ik heb nu weer alle vertrouwen in mijn met stokjes eet kunsten ;-).

  Verder heb ik nog wat grappige dingen gezien:

  In mijn hotel hebben ze "caution wet floor" permanent op de muur geschilderd. De schoonmaakster was het wellicht beu om steeds dat gevaren bordje neer te zetten na het dwijlen en weer weg te halen als de vloer weer droog was ;-). ...alleen heeft ze er daarbij niet aan gedacht dat een altijd aanwezige tekst op de muur een stuk minder waarschuwend effect heeft dan zo'n geel bordtje op de vloer alleen wanneer die echt nat is...

  Funny Chinese to English translation:


  In mijn hotelkamer hangt een zeep dispenser met daarop de tekst "body cleanser" i.p.v. "soap" ;-).


  permalink written by  Ward Bergmans on December 8, 2008 from Hong Kong, Hong Kong
  from the travel blog: Sabbatical in China en omstreken
  tagged China and HongKong

  Send a Compliment

  Viewing 1 - 3 of 3 Entries
  first | previous | next | last  author feed
  author kml

  Heading South?

  Online Spanish lessons with a live personal tutor FairTutor can hook you up with Online Spanish lessons with a live personal tutor. It's pretty sweet! Online Spanish lessons with a live personal tutor www.fairtutor.com
  Navigate
  Login

  go
  create a new account     

  Blogabond v2.40.58.80 © 2020 Expat Software Consulting Services about : press : rss : privacy
  View as Map View as Satellite Imagery View as Map with Satellite Imagery Show/Hide Info Labels Zoom Out Zoom In Zoom Out Zoom In
  find city: